Handlingen

Stykket er et spex af begivenheder og sammenhænge i Skagens udviklingshistorie.

En redningsbåd, som traditionen i Skagen med fastelavnsbåden, sejler ind på scenen. Med båden ankommer en Shakespearesk gøglertrup med en spillemand med en magisk violin. Truppen spiller op til et spil om købstaden Skagen, som fremføres i tableauer, der springer mellem tid og sted.

Kong Valdemar den 1. gør holdt under en jagt i det nordjyske og giver bonden Thorkil Skarpæ rettigheder til at lade sine dyr græsse på Skagen mark.
Siden kommer Margrete d. 1. (Margrete Valdemarsdatter) der var regent for Danmark, Norge og Sverige 1375-1412. Hun er grundlæggeren af Kalmarunionen og Danmarks første kvindelige monark af gavn. Fra 1412 er det Dronning Margrethes stedsøn Kong Erik d. 7. af Pommern der i 1413 giver byen status som handels- og toldby.
I 15- og 1600-tallet hjemsøges egnen af ødelæggende stormfloder og sandflugt. Sct. Laurentii kirke nedlægges. Byfoged Lund planter træer og marehalm, bistået af negerslaven Jan Leton i begyndelsen af 1800-tallet. H.C. Andersen besøger Skagen og Ane Hedvig Brøndum føder Anna.
Kunstnerkolonien blomstrer. Drachmann, Krøyer, Ancher, Hugo Alfvén, Skagens Rose, Evert Taube og mange andre træder dansen. Fiskere og købmænd står model. Jernbane, havn, fiskeri og industri får byen til at blomstre. 2.verdenskrig lægger et tungt slør over landet, men med freden kastes sløret. Sommergæsterne er blevet turister. Restauranter og hoteller genlyder af fest og musik. Festival, Kaos i Skagen og kakofoni. Erik af Pommern byder Dronning Margrethe d.2. op til dans. Købstadsjubilæum, festfyrværkeri og stjerneregn (Sct. Laurentii tårer).